sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Crème brûlée/Cremă de zahăr ars/Cremă catalană

Pe la 1600 pare-se că s-a inventat acest desert simplu și ușor. Are doar un mic secret pentru a ieși perfect!


Timp de pregătire: 1 oră, dar cum suntem in sesiune, avem timp =)))
Grad de dificulatate: M

Avem nevoie de:

  • 8 ouă;
  • 800 ml lapte;
  • aproximativ 400 grame zahăr;
  • o păstaie de vanilie;
  • un plic zahăr vanilat.
Pasul 1: Într-o oală se pun la caramelizat 200 grame zahăr, la foc mediu, până se topește. Atenție să nu se ardă deoarece devine amar!


Pasul 2: După ce s-a topit, se întinde cu grijă(!!!!!! arsura cu zahăr e asemănătoare ca și gravitate cu arsura cu mase plastice) într-o formă de ceramică. Dacă nu aveți, puneți în Yena sau în tavă de teflon. Se pune la rece până ce zahărul se întărește.


Pasul 3: Între timp, într-un bol se mixează cele 8 ouă cu 200 grame zahăr, zahărul vanilat și semințele din păstaia de vanilie până devine o cremă albicioasă. Apoi se adaugă laptele care se încorporează tot cu mixerul dar cu atenție pentru a nu picta pereții, perdeaua, covorul. Ceea ce s-a obținut se toarnă în forma de ceramică.
SECRET: Forma de ceramică se așează acum într-o altă tavă mai mare care e pe jumătate plină cu apă rece! Astfel, produsul final va fi cremos și nu se va brânzi. 
Se dă la cuptor, la 180 grade, cam 1 oră, până ce se rumenește la suprafață.


De preferat se lasă o noapte la frigider.
Are sens să vă spun ce gust posedă? 


S-aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu